7 C
Sneek
zaterdag, januari 22, 2022

Satelliet in de ruimte uitgezet

Herprogrammeerbare satelliet in de ruimte uitgezet

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Gisteren om 23:00 CEST is vanaf de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana een geavanceerde communicatiesatelliet gelanceerd die tijdens het verblijf in de ruimte volledig kan worden aangepast met nieuwe programmering.

 

Het ESA-team dat werkte aan de satelliet

Eutelsat Quantum is ontwikkeld in het kader van een partnerschapsproject van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met satellietexploitant Eutelsat en Airbus als hoofdproducent. Het is de eerste volledig flexibele, door software gedefinieerde satelliet in de wereld.

De satelliet, die zal worden gebruikt voor datatransmissie en beveiligde communicatie, werd op 30 juli vanaf de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana aan boord van een Ariane 5 gelanceerd.

Sindsdien heeft hij op zo’n 36.000 km boven de aarde een geostationaire baan bereikt, waar hij zijn zonnepanelen heeft uitgevouwen. De communicatie met de bedieningscentrale op de aarde verloopt goed.

Omdat de programmering van de satelliet tijdens zijn baan om de aarde kan worden aangepast, kan hij reageren op veranderende behoeften tijdens zijn levensduur.

De richting van zijn stralen kan worden aangepast en vrijwel in realtime worden bewogen om informatie aan passagiers aan boord van bewegende schepen of vliegtuigen te verstrekken. De stralen kunnen ook gemakkelijk worden aangepast om meer gegevens te verzenden als de vraag ernaar toeneemt.

De satelliet kan malafide emissies detecteren en aanduiden, waardoor hij op een dynamische manier kan reageren op onbedoelde interferenties of opzettelijke storingen.

De satelliet zal gedurende zijn levensduur van 15 jaar in een geostationaire baan blijven, waarna hij veilig in een begraafplaats buiten de aarde zal worden geplaatst om te voorkomen dat hij een gevaar voor andere satellieten wordt.

Quantum is een Brits prestigeproject: de satelliet is grotendeels ontwikkeld en geproduceerd door de Britse industrie. Airbus is de hoofdaannemer en was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de innovatieve payload van de satelliet, terwijl Surrey Satellite Technology Ltd het nieuwe platform bouwde.

In de partnerschapsprojecten van de ESA worden duurzame end-to-end systemen ontwikkeld die tot in de baan om de aarde worden gevalideerd.

Elodie Viau, Directeur Telecommunicatie en Geïntegreerde Toepassingen van ESA zei: “Ik ben er trots op getuige te zijn van de succesvolle lancering van de Eutelsat Quantum, die het resultaat is van een partnerschapsproject van de ESA. ESA bevordert innovatie in de ruimtevaartindustrie in het VK en heel Europa, waardoor die succesvol kan zijn in de uitermate concurrerende telecommunicatiemarkten in de wereld. Door te investeren in de ruimte creëren we banen en welvaart op de aarde.”

Photo: ESA

- Advertisement -spot_img
BRONESA
ViaESA
redactie
Redactie AstroSpace
Latest news
- Advertisement -
GERELATEERD NIEUWS
- Advertisement -
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x