22.6 C
Sneek
woensdag, mei 18, 2022.

Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA

Date:

NOORDWIJK – Op 1 maart 2021 werd Josef Aschbacher directeur-generaal van ESA.

Josef Aschbacher werd geboren in Oostenrijk en behaalde er aan de Universiteit van Innsbruck een masterdiploma en een doctoraat in de natuurwetenschappen. Van 1985 tot 1989 werkte hij als onderzoekswetenschapper aan het Instituut voor Meteorologie en Geofysica van die universiteit.

Hij begon zijn carrière bij ESA in 1990 als Young Graduate bij ESRIN. Van 1991 tot 1993 was hij als ESA-vertegenwoordiger gedetacheerd in Zuidoost-Azië bij het Asian Institute of Technology in Bangkok, Thailand. Hij zette er belangrijke samenwerkingsprogramma’s op tussen de Europese Gemeenschap, ESA en Zuidoost-Azië.

Van 1994 tot 2001 werkte hij bij het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (Engels: Joint Research Centre) van de Europese Commissie in Ispra, Italië, als Wetenschappelijk assistent van de directeur van het Instituut voor Ruimtetoepassingen (Space Applications Institute). Hij was er verantwoordelijk voor de wetenschappelijke strategie en de toewijzing van middelen. In 2001 keerde hij terug naar het hoofdkantoor van ESA in Parijs als programmacoördinator, met als hoofdverantwoordelijkheid het bevorderen van Copernicus binnen ESA.

In 2006 werd hij hoofd van het Copernicus Space Office, gevestigd bij ESRIN nabij Rome, Italië, waar hij aan het hoofd stond van alle activiteiten voor Copernicus, zowel binnen ESA als met externe partners, in het bijzonder de Europese Commissie.

In 2014 werd hij gepromoveerd tot Hoofd Programmaplanning en -coördinatie bij ESRIN. Hij was er verantwoordelijk voor het plannen van ESA’s Aardobservatieprogramma’s en voor het formuleren en implementeren van programmatorische en strategische beslissingen binnen het directoraat.

In 2016 werd Josef Aschbacher aangesteld als directeur van Aardobservatieprogramma’s, het grootste directoraat van ESA en als hoofd van ESRIN, ESA’s centrum voor Aardobservatie. Onder zijn leiding ontwikkelde Europa het meest toonaangevende aardobservatieprogramma ter wereld. Het omvat niet alleen alle Sentinel-missies, als onderdeel van het door de EU geleide Copernicus-programma, maar ook alle meteorologische missies voor Eumetsat, net als de Earth Explorer-, Scout- en phi-sat-missies die werden ontwikkeld voor de ESA-lidstaten. In 2020 waren er in totaal 40 satellieten in ontwikkeling en verspreidde ESA de grootste hoeveelheid aardobestervatiegegevens ter wereld.

redactie
redactie
Redactie AstroSpace

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Bericht van de redactie

SNEEK - Beste bezoeker, de website is momenteel nog...

Mars vertrouwt NASA op Ty-Rap kabelbinders van ABB

De Rover Perseverance is na de landing op 18...
00:00:39

Beeldmateriaal toont ruimteafval boven Zuidoost-Australië

Ruimteschroot of ruimtevervuiling is door mensen gemaakt afval, dat...

ExoMars ontdekt gas en spoort waterverlies op Mars op

Zeezout dat in het stoffige oppervlak van Mars is...
wpChatIcon